dilluns, 11 de maig de 2015

"El bilingüisme mata", Pau Vidal

1.- Feu una cerca i resumiu el contingut del llibre.

El llibre El bilingüisme mata escrit per Pau Vidal fa un diagnòstic i explica els símptomes de perquè el català s'està morint, la supervivència del català en un bilingüisme (català-castellà), exposa la desaparició coma  risc principal i també hi explica la cura, que segons l'escriptor seria tenir el català com a llengua oficial de Catalunya. 

2.- Cerqueu un parell de crítiques favorables a la premsa (autor, títol, diari o revista, data i tesi o idea principal)

Albert Pla Nualart ha escrit un article anomenat Albert Pla llegeix "El bilingüisme mata" a el Núvol, el digital de cultura. L'article és una de les crítiques favorables del llibre, ja que pren un punt de vista bastant igual al de Pau Vidal en relació a la situació del català actualment. La idea principal que Albert Pla Nuart exposa sobre el llibre és que és un antídot contra l'optimisme sobre la salut del català, i també conclou que l'únic que hi retrauria del llibre és un cert desordre; l'anècdota a vegades difumina més que no pas reforça la tesi central. 


3.- Cerqueu un parell de crítiques desfavorables a la premsa (ídem.)

Article escrit per Alejandro Tercero titulat "El bilingüismo mata" del diari digital Crónica Global, escrit el gener de 2015 pren una posició desfavorable en relació al llibre i la opinió de Pau Vidal.

L'autor interpreta la opinió de Pau Vidal com a reivindicació perquè el català sigui la llengua oficial de Catalunya i de poder en una suposada Catalunya independent per a l'autor. Una de les idees cabdals de l'article és que el bilingüisme és perjudicial pel català perquè és contaminat pel castellà, un auto-odi i complex d'inferioritat segons Pau Vidal. 


4.- Opinió personal (voluntària).

Personalment, també hi estic d'acord en que quan existeix un bilingüisme una o les dues llengües no es parlen ni s'escriuen perfectament. Tant una de les dues llengües o totes dues acabaran perdent poder. Però per una altra banda, tampoc trobo que sigui dolent el bilingüisme, ja que soc partidària de com més llengües podem aprendre, millor. 
1 comentari:

  1. Havien de ser dues crítiques positives i dues negatives. Tu només en fas una!

    ResponElimina