dilluns, 2 de febrer de 2015

El Carrer de les Camèlies

Cinc símbols que trobem a la novel·la:

La neula


El símbol de la neula apareix al capítol 29. En el fragment on la Cecíla està vivint al pis i està veient a en Marc. Època on la Cecília no es relaciona gaire, i ja fa set o vuit dies que no va al cafè de les falgueres, en Marc li diu que es busqui una amiga i li diu que marxarà tres mesos per feina. La Cecíla ja porta al cap comprar-se un vestit rosa. 

Un dia surt del pis i veu un casament, quan veu la núvia li ve fàstic i ganes de vomitar (això també és un altre símbol o senyal de que no li agrada la idea del matrimoni). 
En aquest capítol el General la convida a sopar; mengen el menú de sempre, sopa de juliana, peix amb gelatina per sobre i per postres una fusta de formatges. Quan han acabat de fer postres, el general li fa menjar una neula, i mentre ella la menja el General només l'observa. Aquí és on trobem el símbol sexual. 
La neula, que té una forma allargada i cilíndrica, és un símbol sexual masculí. La mandràgora


L'aparició de la mandràgora la trobem també al voltant del capítol 29, quan la Cecília comença a conèixer i torna a anar a sopar a casa del General, que és un  vell aficionat a la botànica. El segon cop que la Cecília torna a anar a sopar a casa el General, ell li ensenya un llibre d'herbes on hi destaca la mandràgora. 

La mandràgora és una planta perenne, amb l'arrel semblant a un nap, molt gruixuda i que sol semblar o recordar al cos d'un humà, amb flors violetes. És una herba amb virtuts màgiques i afrodisíaques, que desvetllen el sexe o el desig sexual. Segurament és aquest el motiu pel qual el General li vol ensenyar aquesta planta. Fa entendre que ell pot tenir altres intencions. 
Clotets de les galtes


Els clotets de les galtes de la Cecília és un dels símbols sexuals que surt moltes vegades durant la novel·la. Molts dels homes amb els que ha estat la Cecília li han posat el dit dins el clotet de la galta. Un símbol sexual, perquè pot donar a entendre que l'home que li posa el dit al clotet vol tenir relacions sexuals amb la protagonista. Les violetes


Les violetes són plantes amb flors de color violeta, símbol que representa el color de la mort i el dol. Relacionades amb la mort, són un símbol important de la novel·la. En situem al segon capítol quan la Cecília està en l'etapa d'infància i tothom que l'envolta fa comentaris sobre com deu ser el seu pare. Un dia una dona amb un vestit lila, amb sabates de color violeta i violetes al pit li diu que el seu pare devia ser un home com se'n veuen pocs, que ella tenia cara de nimfa i santa, i que quan fos gran tindria molta feina amb els homes.

També trobem el símbol de les violetes en els últims capítols quan la Cecília va a visitar el vigilant i ell li explica que tothom que anava al cementiri a visitar al Sr. Jaume i la Sra. Magdalena els hi portava violetes, moment on el símbol està molt relacionat amb la mort.L'atzavaraL'atzavara és el cactus que surt a la novel·la; ens situem a la infància en un fragment on la Cecília veu al jardí del Sr. Jaume i la Sra. Magdalena que en una paret hi creix un cactus, l'atzavara.

El mateix símbol el tornem a trobar en un fragment on la Cecília marxa de casa per començar una nova etapa a les barraques, i quan marxa veu una atzavara amb flors.

L'atzavara és una flor que només floreix una vegada durant el seu cicle vital, la planta mor després de la seva floració, per tant podria ser un signe que representi la mort de la infantesa de la protagonista.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada