dilluns, 19 de gener de 2015

Complex d'Èdip i el Carrer de les Camèlies

En què consisteix aquesta malaltia? 
El complex d'Èdip és una malaltia on el malalt, que està en plena etapa genital del desenvolupament d'un nen d'entre tres i sis anys, sent un conjunt de sentiments i emocions que porten al desig amorós i inconscient de mantenir relacions sexuals amb la mare. 

Quan el nen pateix el complex d'Èdip també sent culpabilitat, ja que passa a odiar a la mare i sap que no està be. 

Qui la va descobrir? 
La malaltia va ser estudiada i descoberta per Sigmund Freud, que va ser neuròleg austríac. Va estudiar treballar la hipnosi i com es podia utilitzar per ajudar als malalts mentals. També va treballar en l'anàlisi dels somnis per desenvolupar "la cura de la parla".

Per què té nom d’un personatge mitològic? 
Perquè una llegenda mitològica narra la història on es veu clarament la manifestació de la malaltia per part del protagonista. 

Èdip, princep de de Tebes, és fill de Laios i Iocasta. La llegenda narra la història dels enamorats, que abans de casar-se l'oracle de Delfos els adverteix que el fill que tinguessin mataria al seu pare i s'acabaria casant amb la mare. 

Qui era Èdip? 
Èdip és el protagonista de l'obra de Sòfocles; Èdip Rei. 

Quin personatge pateix aquest trastorn a El carrer de les Camèlies
La Cecília i en Cosme, el fondista. 

Com ho descobreix el lector? Cecília també el pateix, quin nom rep aquesta malaltia en el cas de les dones?
En Cosme, que pateix la malaltia, un dia li explica a la Cecília que no té mare, que la va matar quan ell va néixer, ja que va patir complicacions al part i en aquella època era difícil sobreviure quan això passava. Llavors ell li fa portar un penjoll a la Cecília on hi ha la foto de la seva mare. I també la vesteix i la pentina buscant la imatge i caracterització física de la seva mare. 

Si ens fixem en el cas de la Cecíla, quan és petita i viu amb el Sr. Jaume i la sra. Magdalena, explica que sent més afecte cap al sr. Jaume que li fa de pare, fet que no passa amb la sra. Magdalena, de qui es manté més allunyada. 

En el cas de les dones, el complex d'Èdip es tradueix com a Complex d'Electra. Passa el mateix que en el cas del complex d'Èdip, però en aquest cas el malalt és una nena i sent afecte i desig per al pare. En el cas de les nenes però, no es manifesta tant d'odi cap a la mare, ja que en el cas de les nenes l'afecte cap a la mare és molt gran i és difícil mantenir competitivitat o rivalitat contra la mare. 

1 comentari:

  1. No has publicat la redacció sobre Charlie Hebdo.
    Et falta copiar tres fragments de la novel·la...

    ResponElimina