divendres, 14 de novembre de 2014

Treballar o ser mare: la congelació d'òvuls

En aquests tres articles hem pogut llegir sobre l'actual polèmica de les empreses Apple i Facebook i la congelació d'òvuls de les dones que hi treballen. Una iniciativa empresarial que han començat les famoses empreses Apple i Facebook als Estats Units.

Es tracta del servei de congelació dels òvuls gratuïta fins als quaranta anys d'edat per a totes les dones que hi treballen. La congelació d'òvuls d'una dona en l'edat fèrtil coincideix amb l'edat en que una dona sol rendir més a la feina i és més productiva. Les empreses han proposat aquest servei de la mateixa manera que proporcionen també la possibilitat d'un programa d'ajuda d'adopció on l'empresa s'encarrega dels costos legals de tot el procés.
Les empreses han donat a veure aquesta iniciativa com a una ajuda beneficiosa cap als seus treballadors i no com a una "trampa" o "estratègia" empresarial.

Aquí ja entra la meva opinió personal i la cadascú. És un tema molt subjectiu, i personalment penso que en el cas de les treballadores de Facebook i Apple els hi pot ser un avantatge o un desavantatge.

Pot ser un avantatge ja que la congelació d'òvuls és molt costosa i quan la dona considera l'opció és d'una gran ajuda econòmica i moral per a la treballadora per part de l'empresa.
I a la vegada també pot ser un desavantatge o una mena de "trampa", ja que es podria tractar d'una estratègia empresarial perquè les dones no tinguin "distraccions" o baixes maternals durant la seva estada a l'empresa en l'època més productiva. Per això podriem dir que les empreses prefereixen que els dones que hi treballen tinguin fills a partir dels quaranta anys, quan ja ha passat l'etapa en la que la dona està més productiva en l'empresa.

1 comentari: